Mitt livs tonartshöjning

Nu börjar den på allvar, min resa mot föräldraskap. Om allt går vägen kommer jag att skapa en alldeles egen liten familj. Världens bästa familj.

Amning och kräkfritt

Sakta men säkert avvecklar vi amningen. L somnar utan bröstet på kvällen, men vill fortfarande snutta en stund om hon vaknar till igen efter en stund eller under natten. Dagtid frågar hon inte efter amning längre och idag hoppade vi utan dramatik över frukostamningen och gick direkt på gröten. Det har gått mycket bättre sen jag släppte pressen att jag MÅSTE avsluta. Hur det ska gå att sluta nattamma får vi se. 

Vi är nu inne på tre veckor som kräkfria. Tänk om vi äntligen är klara med det där! Jag har fått vara petnoga med mängden mat som serveras. Mindre portioner, men tätare måltider i kombination med att L:s magmun nog börjar fungera bättre har varit lösningen. När det var som värst hjälpte ingenting, men nu så. 

Jag är vansinnigt rädd för att L ska sätta i halsen, men vi tränar oss på bitar nu. L klarar det bra. Majskorn, ärtor, små bitar smörgås och halva russin har vi till exempel testat. Mycket åker ut igen, men tuggar gör hon. Hon har problem med konsistensen på viss "köpemat", men hon äter annars det mesta. Allra helst äter hon hemlagad köttfärssås eller korvstroganoff. Jag tar till burkar för att hon ska få variation och för att jag inte riktigt alltid hinner laga mat. Mat för egen del prioriterar jag inte alls. Jag gick upp tjugo kilo när jag var gravid och nu har jag gått ner tjugofem. 

I torsdags kom grannlägenheten ut som ledig från och med första mars. Jag har anmält intresse och snart får jag veta om vi fått den. Hoppas. 

Dagen idag

Jag och L har varit hos mina föräldrar hela dagen. Vi kom hem vid fem, sen har det varit kvällsgröt, tandborstning, pyjamas och natting av övertrött, hyperaktivt barn. Jag är bara övertrött. Jag har ätit några bitar julgodis till kvällsmat och orkade inte upp igen efter att L somnat. 

Mamma och pappa har varit gifta i över fyrtio år. Mamma är inte ens 63, men fick en Alzheimerdiagnos för några veckor sen. Pappa drar ett tungt lass och är fantastisk med henne trots att sjukdomen gjort henne förändrad, och det där med "i nöd och lust" ställs verkligen på sin spets nu. När jag och L skulle åka idag hem stod mamma och pappa och vinkade i fönstret som de alltid gjort. De var så fina att jag blev alldeles rörd. Det blev så påtagligt hur skört livet är. Jag sörjer att L inte kommer att få lära känna sin mormor på riktigt, så som hon egentligen är, men jag är tacksam över att jag är föräldraledig så att vi har möjlighet att tillbringa så pass mycket tid med mina föräldrar som vi gör. 

Idag är det tre år sedan jag och D blev tillsammans. Det har hänt så mycket under dessa tre år. Vi har haft våra stormar att rida ut, men han är fortfarande min livskamrat och bästa vän. Tre år. 


Hjärnfonden

Jag har inte supermycket pengar över nu när jag är föräldraledig, men jag har så jag klarar mig. Igår sålde jag en bärsjal och pengarna jag fick för den har jag nu skänkt till Hjärnfonden och då specifikt till forskningen om Alzheimer. 

Alzheimer är en fruktansvärt vidrig sjukdom. Mamma finns kvar, fast ändå inte. Jag har sörjt länge och ibland tror jag att jag gråtit klart, men det finns alltid mer tårar. Det gör ont att se mamma kämpa för att hålla fasaden uppe. Det gör ont att se pappa kämpa för att få allt att fungera. Jag försöker hjälpa dem så gott jag kan, men känner alltid att jag borde göra mer. 

Det är en jobbig tid vi har framför oss. Mamma kommer att fortsätta förlora minnen och förmågor. Sakta men säkert tas livet ifrån henne och vi förlorar henne bit för bit. Det finns ingen bot. Ingen bromsmedicin heller. Det finns behandling som möjligen kan lindra symptom, men inte ändra eller hindra förloppet. 

Det känns viktigt för mig att kunna bidra med en slant till forskningen, även om det bara är ett par hundralappar.